Podcast, omdat wij zo goed verhalen kunnen vertellen

Podcast is een nieuw fenomeen dat snel in populariteit wint. Het is radio ‘on demand’, dus wanneer je het uitkomt luister je. Jongeren lopen de hele dag met ‘oortjes’ in. Vaak muziek, maar steeds vaker ook documentaires, praatprogramma’s of hun laatste college. Op het symposium was er aandacht voor podcasts omdat kerken dol zijn op goede verhalenvertellers. Een paar voorbeelden van bijzondere podcasts, ter inspiratie. 

Een aangrijpend en rijk gedocumenteerde podcast over Hans, een vrolijke Amsterdammer die lijdt aan de ziekte van Alzheimer. De maker van de podcast heeft Hans en zijn gezin op de voet gevolgd tijdens dit proces, tot aan de overgang naar het verzorgingshuis aan toe.

Geschiedenis, storytelling, is heel geschikt voor podcast. The Ratline van BBC 4 gaat over een Britse journalist die erachter komt dat de vader van een Oostenrijkse vriend een befaamde nazi was. Na de oorlog heeft hij jarenlang in de Alpen verscholen gezeten en later zelfs nog in het Vaticaan. Geweldig gemaakt, met Stephen Fry als een van de stemacteurs.

Dolly Partons America is een geweldige podcastdocumentaire over en met Dolly Parton en haar invloed in Amerika.

Nu kunnen wij in de kerk uitstekend verhalen vertellen. Dominees worden er vaak om geprezen. Het is daarom niet verwonderlijk dat kerken experimenteren met podcasts. Met wisselend succes. In de Fonteinkerk had dominee Wim Verschoor een podcast in de 40-dagentijd.  En wij maakten een podcast met de organist Henk Veldman. Henk opende samen met Jelle Koolstra het symposium Digitale Fontein met Mijn Gebed. Deze podcasts worden beluisterd door enkele tientallen mensen. 

De Bijbelpodcast ‘Eerst Dit’ is één van de best beluisterde podcasts van Nederland. Met afleveringen die 150.000 keer beluisterd worden. Daan Molenaar stond aan het begin van een product dat er nog niet was met content in het hart van de doelgroep. Plus een zelf gevonden verdienmodel. Op het symposium vertelde hij erover.

Eerst Dit, gelanceerd in 2018, is een dagelijkse Bijbelpodcast van 7 minuten. Hierin wordt een Bijbellezing gehouden en een reflectie gegeven voor mensen die willen groeien in hun geloof in God en het geloof willen betrekken in hun dagelijks leven. De EO – samen met IZB de maker van de podcast – wil op deze laagdrempelige manier mensen verdiepende content aanbieden, zodat mensen op alle plekken en op alle momenten uitgedaagd en opgebouwd worden in hun geloof en het volgen van Jezus.

Wij horen graag over experimenten met podcasts. Post maar hieronder in de reacties. 

De presentatie van Daan Molenaar op 4 september. Dient gemak de mens_

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *