Digitale media:
valse profeet of reddende engel


Symposium 4 september 2021

Sprekers 2021

PKN - René de Reuver-0043877 2

René de Reuver
Scriba generale synode, predikant en theoloog

pasfoto Klomp

Mirella Klomp
Universitair hoofddocent, expert chr. rituelen in populaire cultuur

Remmelt Meijer

Remmelt Meijer
Theoloog, kerkbegeleider, pionier

Leo. Koffeman

Leo Koffeman
Emeritus Hoogleraar Kerkrecht en Oecumene

Rolinka Klein Kranenburg

Rolinka Klein Kranenburg
Pionierend predikant Veenkerk (Amersfoort)

Kees-Jan Mulder

Kees-Jan Mulder
Filmmaker, theoloog,  participatory video

Een zoektocht naar nieuwe vormen van kerkzijn in een interactief multimediaal symposium
Van de nieuwe media en noodzakelijk in tijden van secularisatie. Kerken zenden kerkdiensten via internet uit. En dan rijst de vraag: kun je de dienst gemaakt voor een fysieke samenkomst in een kerkgebouw, in dezelfde vorm digitaal publiceren? In ieder geval wordt de belangstelling voor de kerk er niet per se groter op. En de leegloop van de kerk wordt er niet door gestopt. Integendeel. Dat leidt tot een grotere vraag: hoe lang kan de huidige kerk nog voortbestaan?

DIGITALE MEDIA: VALSE PROFEET OF REDDENDE ENGEL, is een symposium om na te denken over de mogelijkheden van de media en de toekomst van de kerk. Niet omdat het kan, maar omdat het moet. Want als wij gewoon doorgaan met de kerk van vandaag, is er morgen geen kerk meer.

Zijn de media de toekomst voor de kerk? Gaan ze ervoor zorgen dat onze kinderen weer betrokken raken bij het evangelie? Zorgen ze voor het ‘nieuwe samenzijn’? Zeg maar: DE REDDENDE ENGEL? Of zijn Instagram en TikTok het domein van uiterlijkheden en oppervlakkigheid? Mensen die daar hun heil zoeken, volgen een VALSE PROFEET?

 

Welke ideeën leven er in de stad? Zijn wij in Kerkelijk Amersfoort na het coronajaar uit het veld geslagen? Likken wij onze wonden? Zijn er successen te delen? Zijn er initiatieven waar anderen een voorbeeld aan kunnen nemen? Zijn er buiten de stad lessen geleerd die wij in Amersfoort in praktijk kunnen brengen?

Dat komt allemaal aan de orde op 4 september 2021 bij het symposium DIGITALE MEDIA: VALSE PROFEET OF REDDENDE ENGEL in de Fonteinkerk, Robert Kochstraat 4, 3817 JM Amersfoort
Deelname, inclusief koffie/thee, lunch en een borrel €15.  Over te maken naar de wijkkas van de Fonteinkerk: NL59 INGB 0003 8142 59 ovm Digitale Fontein

Bij het symposium zijn mensen live aanwezig, maar het wordt ook gestreamd en later met losse video’s gepubliceerd.

Interactie/workshops
Op 4 september is het niet alleen maar luisteren en discussiëren met ‘hotemetoten’. Wij gaan ook aan de slag. De komende weken inventariseren wij waar – met name in Amersfoort- succesvolle initiatieven zijn op dit gebied. Kunnen wij leren van elkaars kinderwerk of jongerenwerk? Zijn er kerken die bijzondere dingen doen met video? Wat zijn de ervaringen met livestreams, podcasts? De komende tijd publiceren wij meer hierover.

“Wij zijn niet geroepen om de kerk te redden - daar zorgt God zelf voor”

René de Reuver
PKN - René de Reuver-0043877 2
kerk-digitale-media

Dit is een uitspraak van is René de Reuver, scriba van de generale synode. Hij is één van de sprekers op 4 september. Veel gemeenten pionieren, zijn op zoek naar nieuwe vormen van kerk-zijn om bijvoorbeeld jongeren te bereiken. Desondanks blijft de kerk krimpen en vergrijzen. Slechts 8 procent van de belijdende leden is onder de veertig jaar. Kerkgebouwen worden afgestoten. Dat zijn pijnlijke cijfers.

remmelt-meijer
herkerken

Aan het woord Remmelt Meijer, ook te gast op het symposium. Hij is theoloog, kerkbegeleider en pionier, en maakte veel reacties los met het boek HERKERKEN. Remmelt Meijer duikt dieper in de verhalen van kerkverlaters. Daarbij valt hem één ding op: ze zijn op zoek naar iets wat je juist in de kerk zou moeten vinden. Hij vindt nieuwe kerkvormen belangrijk (o.a. presentie in de wijk) gebaseerd op een community die dat doet vanuit de liefde voor God, elkaar en de ander. “Digitale media, met kwaliteit, kunnen daar zeker bij helpen: hybride vormen van gemeente-zijn dus!”

“Wij hebben last van ‘gestolde vormen’. Is de preek wel de vorm voor een live-stream?”

Remmelt Meijer

Programma

Deel 1 VALSE PROFEET OF REDDENDE ENGEL
9:30 – 11:00
Buitenstaanders aan het woord en met elkaar in gesprek

PKN - René de Reuver-0043877 2
pasfoto Klomp
Remmelt Meijer

René de Reuver scriba generale synode: “Gods Geest breekt en bouwt de vorm van de woordverkondiging” https://bit.ly/3f8GZcK De Reuver zet ook video in https://bit.ly/3cTAWGr. Hoe ziet de synode de rol van de Kerk, zowel in het coronatijdperk als daarna. Wat is eigenlijk de rol van de Kerk in het maatschappelijk debat? Laat de synode genoeg van zich horen? Via de media, waarbij het ook nog gehoord wordt? 
Mirella Klomp, universitair hoofddocent, expert op het gebied van christelijke rituelen in de populaire cultuur, waaronder The Passion. Wat is de publieke betekenis van die hervertelling op televisie, met popsongs en bekende Nederlanders? Met deze multimediale benadering worden er in ieder geval ruimtes geboden waarin Nederlanders publiekelijk kunnen reflecteren op belangrijke identiteitskwesties, zoals de rol van christelijk erfgoed in een zogenaamd seculier tijdperk. 
Remmelt Meijer, theoloog, kerkbegeleider, pionier: “Wij hebben last van ‘gestolde vormen’. Is de preek wel de vorm voor een live-stream?” Meijer duikt dieper in de verhalen van kerkverlaters. Daarbij valt hem één ding op: ze zijn op zoek naar iets wat je juist in de kerk zou moeten vinden…
Elk van deze drie sprekers maakt in 10 minuten een statement waarbij een video een rol speelt.
Dan is er een forumdiscussie met deze drie De (digitale) zaal wordt uitgenodigd zich in het gesprek te mengen.

Deel 2 VALSE PROFEET OF REDDENDE ENGEL
11:30 – 13:00
Amersfoorters aan het woord en met elkaar in gesprek

Leo. Koffeman
Rolinka Klein Kranenburg
Kees-Jan Mulder

Leo Koffeman is vooral nieuwsgierig of en hoe een kerk echt present kan zijn in de digitale wereld. Als theoloog heeft hij tientallen jaren gewerkt in de kerk, en vooral ook veel nagedacht en geschreven over wat ‘kerk’ kan betekenen. Kun je een internet-community echt vergelijken met een kerkelijke gemeenschap? Hij heeft daar wel een paar kritische vragen bij te stellen, maar laat zich graag verrassen.

Rolinka Klein Kranenburg is pionierend predikant in de Amersfoortse Veenkerk: “De registratie van een kerkdienst is voor de kijker thuis totaal niet boeiend. Dus daar is winst te behalen. Liturgie is niet meer alleen in de ruimte, maar ook in beeld te gieten.” Welke vormen hebben de toekomst als het gaat om de kerk? https://bit.ly/3dFZjcl

Kees-Jan Mulder is filmmaker, theoloog, facilitator in participatory video. Zijn passie en liefde voor God blijven met kop en schouders bovenaan staan. “Mijn ultieme uitdaging is een film maken waarin iemand zonder enige religieuze antennes iets ervaart van hoe het is om christen te zijn” https://bit.ly/390BJEv

Elk van deze drie sprekers maakt in 10 minuten een statement waarbij een video een rol speelt. Dan is er een forumdiscussie met deze drie De (digitale) zaal wordt uitgenodigd zich in het gesprek te mengen

13:00 LUNCH

Deel 3 VALSE PROFEET OF REDDENDE ENGEL
13:45 – 17:00 ZEVEN WERKGROEPEN & ACTIES

Acht workshops

  1. Hoe werken eigenlijk de sociale media, wat zijn de verdienmodellen, wat de mogelijkheden, beperkingen, gevaren?
  2.  Eric van den Berg, online-expert: Camera! Loopt! Ervaringen met livestreams, successen, bloopers en hoe inter-actief!
  3. De rol van de predikant en kerkbestuurder in de kerk van de toekomst
  4. De inzet van Whatsapp-groepen en apps voor de kerk
  5. De ‘kinderkerk’ (KIEM) en de digitale ontwikkelingen
  6. Hoe bereikt een mediagenieke kerk een tiener, en hoe participeert die tiener
  7. Videovormen: hoe maak je met elkaar een stopmotion.
  8. Podcast, de inhoud, techniek en de manier van publiceren

Elke werkgroep formuleert drie adviezen voor het komend jaar.

15:00 Plenair presentatie vanuit de werkgroep. Presentatie van twintig adviezen. Welke adviezen krijgen een meerderheid en worden voorgedragen voor een actieplan?
16:00 AFSLUITING, borrel, met een shout-out, een camera (denk aan Man Bijt Hond) waar mensen een advies geven/toelichten.
17:00 De rust keert weer.